Értem A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk.
A kosár üres
Navigáció

Gyros sütők

A 21. századi gasztronómia és a gyros…

A gasztronómia szakavatott hazai képviselői szerint kevés olyan idegen eredetű ételféleség vívott ki magának akkora népszerűséget, mint a görög finomságok legrangosabb étele: a gyros. Közismert, hogy a gyros legfontosabb alapanyaga a függőleges nyárson forgatott hús, amelynek külső rétege ropogósra sült, illetve amelyet igen vékony csíkokra vágva szeletelnek le a hatalmas húsnyársról. Önmagában már a gyros elnevezésének alapját képező „forgás” szó is jelzi, hogy elkészítéséhez bizony speciális eljárásra, illetve ezt igénylő berendezésekre van szükség. Nem véletlen, hogy a gyros otthoni készítésekor is a hús sütése a legnehezebb feladat. Bár napjainkban már léteznek háztartási konyhákban is alkalmazható kis teljesítményű gyros sütők, a szóban forgó ételféleség tradicionális eredeti ízvilágát csupán a nagykonyhákban alkalmazott nagyteljesítményű gyros sütők képesek visszaadni igazán. A gyros lényegét ugyanis éppen az adja meg, hogy a nagy mennyiségű marha, birka vagy csirkehúst a forgatás során a húsból kisülő zsiradék mellett a fűszerek is teljesen átjárják. Utóbbi nélkül pedig nincs eredeti íz. A legkülönbözőbb vendéglátóipari-egységekben és gyorséttermekben függőlegesen halmozott, lassan forgatott valamint oldalról hosszú órákon át hevített gyroshús előállítása tehát speciális eszközöket igényel.

Gyros sütők alkalmazhatósága, és amit a technológiáról tudni érdemes…

A gyros sütő az a modern vendéglátó-ipari berendezés, amelyet a szóban forgó közkedvelt húsétel mellett az un. rablóhús vagy éppen a saslik elkészítéséhez is felhasználhatunk. A nagykonyhák és gyorséttermekben használt elektromos vagy gázüzemű gyros sütők nagyságrendekkel nagyobb teljesítménnyel működnek, mint a háztartási asztali kis elektromos berendezések. A legkülönbözőbb kapacitással rendelkező vendéglátó-ipari helyek egyik legkedveltebb típusát a gázzal működtetett gyros sütők jelentik, amelyek teljesen rozsdamentes acél szerkezetből készülnek. Az igény szerint 1-, 2-, 3- és 4 hőforrással beszerezhető gázos gyros sütők nem csak biztonsági égővel, de általában kézi forgató funkcióval és persze felső elektromos forgatómotorral is felszerelt termékek. Nem csupán az energiatakarékosságot, a hússütéshez megkívánt állandó és egyenletes hőmérsékletet, de a konyhában tevékenykedők védelmét is garantálja – a gyros alapanyagául szolgáló és nyársra felhúzott hús nagy hőfokon történő sütése, illetve a hosszú gyroskés alkalmazása során – a berendezésekhez tartozó hővédő lemez. Az ugyancsak rozsdamentes acélból készülő elektromos gyros sütők legalább annyira elterjedtek, mint gázzal működő társaik, persze mindkét változatra igaz, hogy eltérő kapacitásúak. A gyorséttermek és vendéglátóegységek számára forgalmuk függvényében kisebb- és nagyobb teljesítményű sütők is beszerezhetők. Míg a kisebb – és így árban kedvezőbb – gyros sütők minimális húskapacitása 7-8 kg, addig a legnagyobb teljesítményű berendezések akár 40-50 kg hús sütésére is alkalmasak. Az egyszerre forgatható eltérő húsmennyiség nagyságához persze eltérő maximális húsmagasság is tartozik. Míg utóbbi paraméter alsó határa 180 mm, addig a nagy kapacitású gyros sütőknél ez az érték a közel fél métert is meghaladhatja. A berendezések a húspörkölés mértékének szabályozását is lehetővé teszik, amelyet önmagában már a hús és a hőforrás közötti távolság beállításával is kontrollálhatunk. Ez teszi lehetővé a szakács számára, hogy a hő és a hús közti távolság beállításával igazodjon az egyes napszakokban eltérő mértékű forgalomhoz.
Termékeink


KÉRDÉSE VAN ?


Ügyfélszolgálatunk munkanapokon 8 és 16 óra között várja hívását !


+36 96 / 365-130