Értem A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk.
bezárás

A kosár üres
Navigáció

Kürtöskalács sütő

Kürtőskalács ötletek:

A leggyakoribb kürtőskalácsok: a  fahéjas, a cukros, a diós! De nem feltétlenül kell leragadnunk a hagyományos ízeknél! Sőt formáknál!

Az Inox-Bázis tölcsér alakú kürtőskalács fáival megnyílik a lehetőségek tárháza, melyeknek csak a képzeletünk szabhat határt. Egy-egy karácsonyi vásárban már láthattunk gesztenyés, pudingos, tejszínhabos, csokoládéba mártott, kávés, gyümölcsös, vagy épp fagylalttal töltött változatokat.

Mit szólna egy mogyorós-kávés kürtőskalácshoz? A tésztába belekeverhet őrölt mogyorót és instant kávét is, így egy ízletes mogyorós-kávés alapot kap. A kürtőt sütés után forgassa meg egy kevés porcukorban és reszelt csokoládéban.

Egy másik ötlet lehet a kókuszos-mangós változat. A tészta készülhet akár kókuszlisztből is. A kürtő belsejébe mangópürét töltve egy trópusi ízbomba! Extra lehet, ha belül olvadt fehércsokoládéval kenjük ki a kürtő falát.  A végén mártogassa meg kívülről is fehér csokoládéba és szórja meg kókuszreszelékkel.

Egy másik különlegesség a mascarpone-eperes kürtőskalács. A kürtőt töltse meg mascarpone krémmel és friss eperrel, majd a tetejét mártsa meg fehér csokoládéban és szórja meg apróra vágott mentalevéllel.

Ha van kedve a kísérletezéshez, próbálja ki a sós-karamellás, sült almás változatot. Az alma szeleteket süsse meg karamellizált cukorral, majd helyezze a kürtőbe. A tetejét pedig locsolja meg karamellával, használjon hozzá nagy szemű tengeri sót és a végén szórja meg pirított mandulával.

Végül, de nem utolsósorban, próbálja ki a fűszeres-sütőtökös változatot! A sütőtököt főzze meg és pépesítse, majd keverje össze fahéjjal, szerecsendióval és egy kis vaníliával. Ezt a keveréket töltse a kürtőbe és ha szeretné, a tetejét szórja meg pirított dióval.

És ez csak néhány ötlet a sok közül! Reméljük, talál köztük olyat, amit szívesen kipróbálna!

 

Ne feledje! A kürtőskalács sütő gép védelme érdekében helyezzen egy tálcát, vagy alufóliát a gép aljába, hogy a lecsöpögő cukor ne égjen oda a lemezre, ahonnan nehéz feltakarítani!

A kiválasztott géphez ne felejtsen el plusz kürtőskalács fát venni, hogy a vendégeknek ne kelljen várniuk! A kelesztéshez pedig ajánljuk a saját gyártású kürtőskalács tartóinkat!

A kürtőskalács ma már szinte elengedhetetlen kelléke minden fesztiválnak és utcai rendezvénynek, de a hétköznapokban is könnyedén megtalálhatjuk egyes boltok bejáratában az ezen ételkülönlegességre specializálódott sütödéket. Kürtőskalács nevének eredete A kürtőskalács név pontos eredetét eddig nem sikerült tisztázni, de a legfontosabb egyezés szerint hagyományos készítésre való kemence egyik elemére, a kürtőre utal a kalács neve. Kürtőskalácsnak kizárólag azt nevezhetjük, amely henger alakú, csíkokra kinyújtott tésztából, spirál alakban feltekerve készül, és csakis édes borítású. A kürtőskalács egy valódi hungarikum, ami minden rendezvényen megtalálható, de akár odahaza is könnyedén elkészíthető, mindössze a készítésének fortélyait kell ismerni. A kürtőskalács készítése Nagyjából ugyanazok az elkészítési fázisok fedezhetők fel a kürtőskalács esetén is, mint bármely más süteménynél. Persze mivel hungarikumról van szó, ezért egy kis csavart is felfedezhetünk, ami nem csak a tészta formájára igaz.
Kürtőskalács tészta elkészítése A kürtőskalács mindig kemény, viszkoelasztikus, édes, kelttésztából készül. A valódi házi kürtőskalács készítése során először egy kis pohár (kb. 1 dl) langyos tejben szétmorzsoljuk, és felfuttatjuk az élesztőt. Körülbelül tíz perc múlva nagyméretű tálba tesszük a lisztet, beleöntjük az élesztős tejet, majd a maradék tej kivételével a többi összetevőt is hozzáadjuk (a vajat megolvaszthatjuk a művelet előtt). A tejet gyúrás közben adagoljunk a tésztához, figyelve arra, hogy az kemény maradjon. A tésztát legalább tíz percig gyúrjuk! Nagyon fontos, hogy ne adjunk a tésztához túl sok, de túl kevés tejet se, mert könnyen puhává, gyengévé, vagy túl szárazzá és törékennyé válhat. A meggyúrt tésztát takarjuk le, és hagyjuk kelni 20–40 °C közötti hőmérsékleten, amíg a térfogata körülbelül a kétszeresére nő. Fontos, hogy az így elkészített tésztát hűvös helyen vagy hűtőszekrényben tároljuk, néha újra gyúrjuk, és két órán belül fel is használjuk. Kürtőskalács előkészítése sütésre A tésztát kétféleképpen készíthetjük elő a sütődorongra való feltekerésre. Az első módszer szerint sodrófával körülbelül 1,5 cm vastagságú lappá nyújtjuk, és ezt a tésztalapot spirál alakban körbe vágjuk úgy, hogy a tésztacsík szélessége 1,5–2 cm legyen. A tésztacsíkot ezek után megsodorjuk. A második módszer szerint addig sodorjuk két kézzel a tésztát, amíg kb. 3 m hosszú és kb. 1,5 cm vastagságú, hengeres alakú tésztacsíkot kapunk. A sütődorongot célszerű kb. 50 °C hőmérsékletűre előmelegíteni. Ezután kenjük be vajjal a sütődorongot, majd kezdjük rá föltekerni a tésztát. A következő lépés a sütemény felszínének az elsimítása és cukrozása. Házi kürtőskalács esetén a cukor csak szacharóz lehet, de lényegében bármilyen karamellizálódó cukorfajtát használhatunk. Kürtőskalács sütése Csakis olyan sütemény nevezhető kürtőskalácsnak, amelyet forró levegő és hősugárzás hevít föl. Sütés céljára például faszénparazsat, illetve elektromos vagy gázos sütőt használhatunk, de a külön e célra szolgáló kürtőskalács sütők is jó szolgálatot tehetnek. A cukrozott felületű tésztacsíkkal betekert sütődorongot helyezzük az állványra úgy, hogy pár centiméternyivel a parázs fölé, vagy a forró felület fölé/mellé kerüljön, majd kezdjük el forgatni, kb. két-három másodpercenként téve egy teljes fordulatot. A leggazdagabb ízvilága a sütés közben vajjal kenegetett kürtőskalácsoknak van, ez a valódi hagyományos kürtőskalács egyik titka. A sütés során be kell vajaznunk a kalács teljes felületét, de el kell kerülnünk, hogy az olvadt, cukros vaj a parázsba vagy a forró felületre csöpögjön, mert füstjétől rossz, kesernyés íze lesz a kalácsnak. A kürtőskalács akkor kész, ha a felülete szép, fényes, egyenletesen aranybarna (pirosas-barnás) színűvé vált. A sütési idő, a körülményektől függően, 6 és 15 perc között változhat. A kürtőskalács tehát egy valódi hungarikum, ami minden rendezvényen megtalálható, de akár odahaza is könnyedén elkészíthető, mindössze a készítésének fortélyait kell ismerni.
Termékeink

KÉRDÉSE VAN ?

Értékesítő kollégáink munkanapokon 7-18 óra között várják hívását!

Tel: +36 1 788 1828

Hírlevél

Tisztességes Vállalkozás

Gasztroblog

Képviselt márkák:

MAGA
Baysan
Pujadas
RedFox
Atalay
Mirror
Tandír
Ugolini
Bartoli Nello
Özti
Primax
Hendi
Forni Fiorini
KitchenAid
BWT
Cool-Head
MTH
EGO
Multi Wash
Mecnosud
Sistema Project
Igloo
Fimar
Evans
Lotus
Bezzera
Ferrara-Vino
Potis
Rational
LIEBHERR
GI.METAL
Arcos
UNIVAC
Retigo
FM
Bertos
Ferrara-Cool
Ferrara-Forni
Ferrara
Árukereső.hu Árukereső.hu