Kürtöskalács sütő
Kürtőskalács ötletek:
A leggyakoribb kürtőskalácsok: a fahéjas, a cukros, a diós! De nem feltétlenül kell leragadnunk a hagyományos ízeknél! Sőt formáknál!
Az Inox-Bázis tölcsér alakú kürtőskalács fáival megnyílik a lehetőségek tárháza, melyeknek csak a képzeletünk szabhat határt. Egy-egy karácsonyi vásárban már láthattunk gesztenyés, pudingos, tejszínhabos, csokoládéba mártott, kávés, gyümölcsös, vagy épp fagylalttal töltött változatokat.
Mit szólna egy mogyorós-kávés kürtőskalácshoz? A tésztába belekeverhet őrölt mogyorót és instant kávét is, így egy ízletes mogyorós-kávés alapot kap. A kürtőt sütés után forgassa meg egy kevés porcukorban és reszelt csokoládéban.
Egy másik ötlet lehet a kókuszos-mangós változat. A tészta készülhet akár kókuszlisztből is. A kürtő belsejébe mangópürét töltve egy trópusi ízbomba! Extra lehet, ha belül olvadt fehércsokoládéval kenjük ki a kürtő falát. A végén mártogassa meg kívülről is fehér csokoládéba és szórja meg kókuszreszelékkel.
Egy másik különlegesség a mascarpone-eperes kürtőskalács. A kürtőt töltse meg mascarpone krémmel és friss eperrel, majd a tetejét mártsa meg fehér csokoládéban és szórja meg apróra vágott mentalevéllel.
Ha van kedve a kísérletezéshez, próbálja ki a sós-karamellás, sült almás változatot. Az alma szeleteket süsse meg karamellizált cukorral, majd helyezze a kürtőbe. A tetejét pedig locsolja meg karamellával, használjon hozzá nagy szemű tengeri sót és a végén szórja meg pirított mandulával.
Végül, de nem utolsósorban, próbálja ki a fűszeres-sütőtökös változatot! A sütőtököt főzze meg és pépesítse, majd keverje össze fahéjjal, szerecsendióval és egy kis vaníliával. Ezt a keveréket töltse a kürtőbe és ha szeretné, a tetejét szórja meg pirított dióval.
És ez csak néhány ötlet a sok közül! Reméljük, talál köztük olyat, amit szívesen kipróbálna!
Ne feledje! A kürtőskalács sütő gép védelme érdekében helyezzen egy tálcát, vagy alufóliát a gép aljába, hogy a lecsöpögő cukor ne égjen oda a lemezre, ahonnan nehéz feltakarítani!
A kiválasztott géphez ne felejtsen el plusz kürtőskalács fát venni, hogy a vendégeknek ne kelljen várniuk! A kelesztéshez pedig ajánljuk a saját gyártású kürtőskalács tartóinkat!
A kürtőskalács ma már szinte elengedhetetlen kelléke minden fesztiválnak és utcai rendezvénynek, de a hétköznapokban is könnyedén megtalálhatjuk egyes boltok bejáratában az ezen ételkülönlegességre specializálódott sütödéket. Kürtőskalács nevének eredete A kürtőskalács név pontos eredetét eddig nem sikerült tisztázni, de a legfontosabb egyezés szerint hagyományos készítésre való kemence egyik elemére, a kürtőre utal a kalács neve. Kürtőskalácsnak kizárólag azt nevezhetjük, amely henger alakú, csíkokra kinyújtott tésztából, spirál alakban feltekerve készül, és csakis édes borítású. A kürtőskalács egy valódi hungarikum, ami minden rendezvényen megtalálható, de akár odahaza is könnyedén elkészíthető, mindössze a készítésének fortélyait kell ismerni. A kürtőskalács készítése Nagyjából ugyanazok az elkészítési fázisok fedezhetők fel a kürtőskalács esetén is, mint bármely más süteménynél. Persze mivel hungarikumról van szó, ezért egy kis csavart is felfedezhetünk, ami nem csak a tészta formájára igaz.