Az elszívóernyőkről általában
A konyha megfelelő levegőcseréjéhez szükséges légáramlás számítására irányelvek és szabványok adnak útmutatást. Ezen számítások a konyhában keletkező hő, gőz és gázok mennyiségén alapulnak. Egy konyhán belül különböző hőterhelést adó berendezések találhatók, amelyek között lehetnek magas felületi hőmérsékletű, intenzív hősugárzó eszközök, mint a rostlapok, olajsütők, pirítóserpenyők, szalamanderek.
A konyhai berendezések együttes hőleadásához tartozik a hősugárzás, valamint a keletkező gázok, gőzök hőszállítása. Az ételkészítés és melegítés során a levegőbe idegen anyagok jutnak, melyek minősége az étel készítéséhez használt anyagok összetételétől, főleg zsírtartalmától függ. Mennyiségüket döntően a technológiai hőmérséklet határozza meg.
A konyhai műveletek során a levegőbe kerülő anyagok egy része veszélyezteti az egészséget. Ilyen esetekben az elszívórendszer biztonságos működése alapvető igény.
Kisméretű, túlzsúfolt konyhai helyiségekben nem lehet egyidőben eleget tenni az ergonómiai-, légtechnikai és légkondicionálási előírásoknak. A helyiség méretének alsó határa az elviselhető huzat alapján határozható meg. Ennek a légmozgásnak az ajánlott felső értéke 35 m /m ·h.
Nagy hőterhelés esetén szükségessé válhat a bevezetett levegő előzetes hűtése.
Továbbá szükséges lehet a konyhák egyes feldolgozási területeinek elválasztása, főleg ha az egyes területek különböző hőmérsékleti és higiéniai szintet követelnek meg.
Ez utóbbi szempontból a konyhai légtechnika és egyéb berendezések feladata az élelmiszerek légáramlattal történő bakteriális szennyeződésének megakadályozása az előkészítés, tárolás és tálalás folyamán, valamint a szag, szennyezőanyag és egyéb gáznemű anyagok nem kívánatos áramlásának megelőzése.
A bejövő és elvezetett légáramnak egyensúlyban kell lennie az egész konyha területén, figyelembe véve az alábbiakat:
- A levegő utócirkulációja a higiénikusan kétséges helyeken nem
megengedett.
- Az épületen belüli szagterjedést meg kell akadályozni. Szükség esetén
kiegészítő elszívás alkalmazandó a szomszédos helyiségekben is.
- A légtechnikai berendezések csak külső levegővel működtethetők, keringetett levegő nem megengedett.
AZ ELSZÍVÓERNYŐK TÍPUSAI
Falra szerelhető elszívóernyők
Elsősorban kisebb teljesítményű, fal mellé elhelyezett főző-, és sütőblokkok kiszolgálására
alkalmas elszívóernyő család.
A szállításkor és szereléskor felmerülő karcolások ellen a felületek műanyag fóliával
védettek. A kapcsolódó élek és felületek hegesztettek és tisztára csiszoltak
Tulajdonságai:
• Egyszerűen állítható légmennyiségek az elszívás és befúvás oldalon
• Csökkentett energiaköltségek, a nagy hatékonyságú szűrőknek köszönhetően
• Kellemes és higiénikus munkakörnyezetet biztosít
• Könnyen tisztítható
• Esztétikus kivitel
Sziget elhelyezésű elszívóernyők
Ezt az elszívóernyő családot sütő-és főzőszigetek kiszolgálására fejlesztettük ki.
A szállításkor és szereléskor felmerülő karcolások ellen a felületek műanyag fóliával védettek. A kapcsolódó élek és felületek hegesztettek és tisztára csiszoltak
Tulajdonságai:
• A keletkezett szennyeződés és többlethő hatékony eltávolítása
• Egyszerűen állítható légmennyiségek az elszívás és befúvás oldalon
• Csökkentett energiaköltségek a nagy hatékonyságú szűrőknek köszönhetően
• Kellemes és higiénikus munkakörnyezetet biztosít
• Könnyen tisztítható
• Esztétikus kivitel
Termékportfóliónkban számos elszívóernyő megtalálható:
• Előlapos elszívóernyők >
• Snack típusú elszívóernyők >
• Sziget rendszerű elszívóernyők >